Even voorstellen: Julia Klinkert

Mijn naam is Julia Klinkert en ben momenteel aan het afstuderen van de master Interaction Technology aan de Universiteit Twente. Als bachelor heb ik Artificial Intelligence in Utrecht gestudeerd, echter was ik meer geïnteresseerd in de impact die technologie kan hebben op het leven van mensen. Hier bood mijn huidige master de ruimte voor waardoor ik met veel verschillende soorten technologie heb mogen werken zoals brain-computer interfaces en virtual reality.

Voor mijn master thesis was ik op zoek naar een bedrijf dat technologie gebruikt voor sociale doeleinden waarin de gebruiker centraal staat, dit is hoe ik bij HoloMoves terecht ben gekomen. Ik mag daarom voor iets meer dan een half jaar bij HoloMoves aan het werk om mijn afstudeeronderzoek uit te voeren in de richting van het gebruik van mixed reality in CVA-revalidatie.

In de wereld van technologie staat innovatie centraal waardoor er constant nieuwe producten op de markt komen, zo ook in de wereld van Mixed Reality (MR). Om de beste ervaring aan de klant te kunnen bieden is het daarom ook belangrijk voor HoloMoves om te kijken naar de laatste MR ontwikkelingen en wat de mogelijkheden zijn die ze bieden. In oktober 2022 heeft het bedrijf Meta hun nieuwste MR-bril uitgebracht, de Meta Quest Pro.

Deze bril maakt gebruik van een andere techniek om hologrammen en de werkelijke wereld te combineren ten opzichte van de door HoloMoves momenteel gebruikte MR-bril, de HoloLens 2. Hierdoor ontstond de vraag naar wat de mogelijkheden waren voor dit systeem bij het gebruik tijdens revalidatie.  

Vanuit mijn master ben ik gespecialiseerd in het onderzoeken van mogelijke toepassingen en voordelen van een technologie met daarbij oog voor de gebruiker. Om de vraag van HoloMoves te beantwoorden is het doel van mijn thesis is om te onderzoeken hoe verschillende MR-systemen, optical see-through (Microsoft HoloLens 2) en video see-through (Meta Quest Pro), de ervaring van motor revalidatie van CVA-patiënten beïnvloedt vanuit het perspectief van de patiënt en de zorgverlener.

Ik ben begonnen met een diepgaand literatuuronderzoek om te kijken naar wat de verschillen zijn van de twee systemen en hoe die mogelijk de revalidatie ervaring zouden kunnen beïnvloeden. De volgende stap is om in gesprek te gaan met CVA-patiënten en zorgverleners om hun belangen in kaart te brengen. Gebaseerd hierop en het literatuuronderzoek zal er een lijst met potentieel relevante onderdelen van de MR-systemen opgesteld worden die elk individueel getest zullen worden.

Uiteindelijk zal dit als input gebruikt worden om een nieuw ontwerp te maken van de MR ervaring met de Quest Pro wat gericht is om de potentie van de bril te benutten. Deze ervaring zal vergeleken worden met de ervaring op de HoloLens 2 en de Quest Pro beide zonder aanpassingen. Uit de resultaten zal er en een advies opgesteld worden wanneer welk systeem het best ingezet kan worden tijdens de motor revalidatie van CVA-patiënten wat eventueel ook verder doorgetrokken kan worden naar andere vormen van revalidatie.

Ik hoop hierbij bij te dragen aan het verbeteren van de gebruikerservaring van patiënten in het revalidatieproces. 

Partners