Ontwerpen voor Arm & Hand Revalidatie na een Beroerte

Als Game Designer bij HoloMoves is de leukste uitdaging altijd maken van een realistisch bruikbaar product voor patiënten. Waar, bij een reguliere doelgroep, al grote verschillen kunnen zitten in diens interesses, kennis en vaardigheden. Zijn over het algemeen de motorische en psychische compententies grofweg hetzelfde. Voor het spel ‘TafelBal’ was juist dít de grote uitdaging.

Hoe kun je een spel maken wat motiveert om de aangedane zijde te gebruiken, terwijl ieders competenties zo drastisch verschillen?

Deze uitdaging konden we op meerdere manieren oplossen:

  • Bijvoorbeeld door het spel meer te beschouwen als een toolset voor de therapeuten om mee aan het werk te gaan, helaas creeërt dit en te hoge drempel en zorgt het ook niet voor kostenbesparing. De therapeuten moeten zelfs meer tijd steken in de therapie, om zich eerst wegwijs te worden in de toolset.
  • Een andere manier is om hevige instelbaarheid te introduceren door middel van een dashboard. Nadeel hiervan is alweer, de hoge drempel voor de therapeut, waarboven op het nog eens een grote investering aan cloud development kost.

Deze ontwerp uitdaging hebben we uiteindelijk weten op te lossen door middel van het ‘Dynamic Difficulty’ systeem.

Dynamic Difficulty (ofwel Dynamische volgorde) bepaald aan de hand van wat de patiënt doet, welke volgende spelmechanieken er geïntroduceerd moeten worden. Hoe meer de patiënt speelt, hoe meer TafelBal binnen de speelsessie aansluit op de competenties van de patiënt.

Met een heldere handleiding geven we de therapeuten informatie over hoe het spel de instelbaarheid vóór jou doet. Zo hoeft de therapeut minder betrokken te zijn bij het spel. Wil je dan alsnog invloed uitoefenen, dan kan dat heel simpel door de heldere visuele uitwerking. Zo verschuilt in de kleur van een object en welk object het is, wat voor therapiedoel er achter zit. De therapeut kan de patiënt tussendoor taken geven om specifiek te trainen op één doel.

Bijvoorbeeld: “probeer alleen de roze knikkers.”

Het Dynamic Difficulty systeem merkt aan het gedrag van de patiënt dat hij of zij een bepaald therapiedoel nastreeft en zal hierop inspelen in de rest van het potje.

Dit is een korte uitleg van één van de onderliggende systemen waarop TafelBal gebouwd is maar het schept wel een beeld op hoe wij bij HoloMoves complexe ontwerp uitdagingen in onze producten op lossen met innovatieve oplossingen.

Yamir, Game Designer

Partners