Het CrossCare project is in maart van start gegaan: HoloMoves gaat een exergame ontwikkelen gericht op de executieve en fysieke uitdagingen die revalidanten met hersenletsel tegenkomen tijdens activiteiten buitenshuis, zoals een winkelbezoek. Samen met de zorgproeftuinen van Hogeschool Zuyd en LiCa Lab wordt deze app afgestemd op de wensen van de patiënten.
CrossCare 2.0
Het project CrossCare stimuleert, ondersteunt en versnelt innovaties in de zorg. CrossCare draagt bij aan de ontwikkeling en implementatie van zorginnovaties (product, dienst, concept) door het aanbieden van een zorgproeftuinsetting en beschikt over een fonds waarmee innovatieprojecten kunnen worden ondersteund. CrossCare biedt een toegankelijke weg naar het realiseren van zorginnovatie op grotere schaal. Het is een grensoverschrijdend project van Interreg Vlaanderen-Nederland en ondersteunt zowel op praktisch als financieel gebied. Doordat CrossCare beschikt over acht zorgproeftuinen in Vlaanderen en Nederland, kunnen zorginnovaties getest en doorontwikkeld worden door eindgebruikers. Slimmer Leven vormt samen met haar leden één van de acht zorgproeftuinen waarbinnen getest kan worden door MKB-bedrijven.
In het eerste succesvolle CrossCare-project (2016-2021) ondersteunden Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen 30 zorginnovaties. Op woensdag 17 mei 2023 heeft INTERREG Vlaanderen-Nederland de opvolger ‘CrossCare 2.0’ goedgekeurd. CrossCare 2.0 gaat in de komende drie jaar verder op de ingeslagen weg en gaat opnieuw de ontwikkeling en implementatie van innovaties in de zorg- en welzijnssector faciliteren.
Enerzijds kunnen bedrijven/zorgorganisaties die innovaties ontwikkelen financiële steun uit het ‘CrossCare-innovatiefonds’ ontvangen. Deze steun kan oplopen tot €100.000 per organisatie. Anderzijds ondersteunen zorgproeftuinen langs beide zijden van de grens de geselecteerde bedrijven/zorgorganisaties ook door innovaties te demonstreren/testen/evalueren met eindgebruikers. De zorgproeftuinen zijn expert in co-creatie en live testen met zorggebruikers en zorgprofessionals in hun eigen leef- en werkomgeving. Zij stellen die expertise in dit project gratis ter beschikking.

HoloMoves en CrossCare: game ontwikkeling voor CVA patiënten
Met behulp van de CrossCare 2.0 subsidie ontwikkelen wij binnen HoloMoves een innovatieve Mixed Reality-game die mensen met hersenletsel – in het bijzonder CVA-patiënten – helpt bij het oefenen van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Door gamification kunnen patiënten intensiever trainen, met meer time-on-task, terwijl de training tegelijkertijd leuker wordt en therapeuten tijd besparen.
Ons eerste prototype richtte zich op de alledaagse handeling van thee zetten. Deze activiteit stimuleert tweehandig en planmatig werken – belangrijke vaardigheden voor zelfstandig functioneren.
Nu gaan wij aan de slag om dit prototype door te ontwikkelen tot een volwaardige game die patiënten ook ná het revalidatietraject ondersteunt bij hun participatie in het dagelijks leven. Uit onderzoek blijkt dat therapeuten vooral behoefte hebben aan een game die activiteiten buitenshuis traint, omdat dit veel lastiger te oefenen is binnen een revalidatiecentrum. Daarom zal onze game zich meer gaan richten op de executieve en fysieke uitdagingen die patiënten tegenkomen tijdens activiteiten zoals een winkelbezoek.
Dankzij de samenwerking met de zorgproeftuinen van Hogeschool Zuyd en het LiCa Lab kunnen we onze prototypes grondig testen in zowel Nederland als België. Om de testen zo goed mogelijk te laten verlopen in Vlaanderen en Zuid-Nederland, zijn we erg blij met de ondersteuning van deze proeftuinen. Zo brengen de proeftuinen waardevolle expertise in bij het opstellen van een geschikt testprotocol om ervoor te zorgen dat we een product ontwikkelen dat écht aansluit bij de behoeften van CVA-patiënten en hun revalidatieproces.